Eeebuntu op de Eeepc900

Door jpm.lensen op zondag 31 augustus 2008 21:35 - Reacties (4)
Categorieën: netbook, ubuntu, Views: 4.314

goedeavond,

Het heeft wat langer geduurd als de bedoeling was, maar nu dan toch eindelijk een update over de eeepc en eeebuntu.

Ik heb vanaf http://eeebuntu.org de iso (normale, niet de remix) en de extra packages gedownload. Let op, heb geduld met de site, is een beetje traag in mijn ervaring. De extra packages heb ik overigens nog niet geinstalleerd, moet nog even kijken of dat nodig is.

Om een bootable usb stick te maken, heb ik hier dmv unetbootin.

Ik had namelijk geen linux systeem beschikbaar op dat moment. als usb stick heb ik een freecom data bar 8 Gb gebruikt.

Toen de livecd functionaliteit gebruikt, en daarna de install gedraait.
De automatische partitionering optie deed het voor mij niet, maar ik heb mijn 16Gb SSD (secondary) schijf geresized, en 6Gb voor eeebuntu gereserveerd. op dit moment draai ik nog zonder swap, ook wil ik het interne geheugen nog verdubbelen, heb het al liggen, maar moet het nog installeren. Denk dat ik swap wel aan ga zetten.

Maar ik moet zeggen, ik tik dit nu onder eeebuntu, dat het mij erg goed bevalt. Compiz werkt out of the box, en ook het standaard thema vind ik mooi. Lijkt wel wat op de mac os x look. Ben nu bezig met het draaien van de update. Update is ook gedaan, ben nu weer bij de tijd...

Eerste ervaring erg positief, al heb ik het idee dat de grote ssd drive wat trager is, maar dit komt misschien ook omdat ik geen swap aan heb staan....

het typen op de eeepc went wel, doe nu alleen geen 10 vingers blind meer. Maar gewoon met 1 vinger.

Volgende: iPhone @2.1 in bezit (niet 3G versie) 09-'08 iPhone @2.1 in bezit (niet 3G versie)
Volgende: Asus eeepc 900 08-'08 Asus eeepc 900

Reacties


Door Tweakers user MAX3400, zondag 31 augustus 2008 22:45

Interessant stukje installeerwerk! Even een vraag ondanks dat ik op dit moment geen eeepc heb, noch iets met Linux doe: in hoeverre belast een Linix-OS dit bakkie meer/minder dan een Windows-OS?

Deze vraag stel ik eigenlijk omdat een vriendin van me binnenkort een dergelijk machientje wil aanschaffen waarbij duur van de batterij helemaaaal bovenaan het lijstje staat tijdens tekst typen. Kan me zo voorstellen dat door een andere mechanisme van swappen een van de 2 OS'en misschien iets minder efficient omgaat met de totale accu?

Door Tweakers user TEAMIKKE, maandag 1 september 2008 08:17

Klopt overigens dat de grote SSD langzamer is dan de kleiner ;) Is hardwarematig.

Door Tweakers user jpm.lensen, maandag 1 september 2008 15:58

@max3400, ik denk niet dat de belasting van windows tov linux veel uitmaakt. Al is windows het grote platform, dus mogelijk betere support. Ik moet wel zeggen dat ik de batterij duur wat tegen vind vallen, maar dit moet ik nog een keer gaan meten! Ook kan je er redelijk op typen, maar dan wel met 2 vingers in mijn ervaring

@teamikke, bedankt voor de info, dan was mijn gevoel dus correct.

wel of geen swap, wat is jullie advies?

Door Tweakers user LinuX-TUX, donderdag 11 september 2008 13:08

...
wel of geen swap, wat is jullie advies?
1GB aan ram toch? Samen met een gestripte ubuntu zou ik niet snel aan swap partities beginnen, simpelweg omdat je hier lichte apps op draait. (vermoed ik)

Voor mijzelf over het algemeen ga ik er pas over denken bij zwaar gebruik en max 1.5 GB aan ram, maar dat ben ik.

Swap gebruik de laatste jaren is voor mij steeds minder geworden (dit merk ik op, maar heb er geen last van) en ik hanteer nog wel de regel 2*hoeveelheid ram voor een swap partitie.

Voorbeeldje van een universiteit PC waar ik nu op zit:
code:
1
2
3
4
total    used    free   shared  buffers   cached
Mem:    776576   299332   477244     0    8520   135476
-/+ buffers/cache:   155336   621240
Swap:   1572440     0  1572440

swap gebruik = 0 bij interne ram van 756MB
Openstaande apps: iceweasel, terminal, webmessenger, openoffice

Tevens, als je nu al een trage SSD schijf hebt en de swap gaat actief gebruikt worden, gaat je overall SSD performance nog ietsjes teruglopen natuurlijk.

Al met al, ik zelf zou het zonde vinden van die 2GB aan ram van de 16GB SSD schijf, but that's just me.

Reageren is niet meer mogelijk