Dilema asus vs acer / atom vs celeron

Door jpm.lensen op maandag 28 juli 2008 21:10 - Reacties (14)
Categorie: algemeen, Views: 9.603

Hoi Mensen,

Ik zit met een luxe probleem. Mijn hp 6715s uit de vorige logs, heb ik van de hand gedaan. En ik denk er nu over om een netbook te kopen.

In eerste instantie was ik er bijna zeker van dat het een asus eee pc 900 zou worden. Omdat deze nu leverbaar is, en mij erg goed lijkt. Maar nu zag ik vandaag een advertentie van de BCC de acer aspire one. En die heeft al een atom, en was nog goedkoper ook. Dus nu weer twijfel..... (waarbij jullie mogelijk kunnen helpen?)

Overzichtje van de +/ - van beide volgens mij:
Asus Euro 349,-

code:
1
2
3
4
5
6
+ 1 Gb geheugen
+ 20 Gb opslagruimte
+ Asus
- Celeron
- Prijs
- 1 geheugen slot, dus uitbreiden = vervangenAcer Euro 299,-

code:
1
2
3
4
5
6
+ Atom
+ Prijs
+ intern geheugen uitbreidbaar zonder vervanging
- 512 Mb geheugen
- 8 Gb opslagruimte
- AcerVan de asus heb ik al het een en ander gelezen/ gehoord. Maar ik ga me hier nog verder in verdiepen. De acer is voor mij wat onbekender, dus dat ga ik ook nog verder uitzoeken. Ook heb ik persoonlijk een beter gevoel bij asus als bij acer, maar het zou heel goed kunnen dat dat achterhaald is.

De mindere opslag van de acer maakt me niet zoveel uit, ik wil het vooral gaan gebruiken om wat te internetten op de bank, bijvoorbeeld tijdens de formule 1, de live timing ernaast hebben, of snel iets opzoeken, of even de mail checken.

Mijn vraag is dus, wat jullie advies is?
De verkrijgbaarheid is wel redelijk belangrijk, ik weet dat asus ook met atom komt, maar dat duurt wat langer wat ik ervan begrepen heb (ook door slechte leverbaarheid van Intel). Ook zou de msi wind nog een alternatief kunnen zijn. Maar ik wil het niet al te duur maken. Maar het is dus niet zo, dat het een asus of acer moet zijn.

Wat ik er mee wil doen, is internetten en dmv wine het programma draaien uit de eerdere weblog . De software past hopelijk op het scherm, maar evt. scrollen moet dus wel mogelijk zijn. Ook is het een plus punt als wine makkelijk te installeren is. En ik wil niet alleen voor dat programma windows installeren.

In het kort mijn vragen:
1. celeron vs atom, maakt dat groot verschil in prestaties/ verbruik?
2. asus vs acer, kwaliteitsverschil ?
3. is de standaard hoeveelheid geheugen genoeg voor normaal simpel gebruik, of helpt meer veel om het sneller te maken?
4. xandros vs linspire os?

Volgende: Asus eeepc 900 08-'08 Asus eeepc 900
Volgende: Wine @ ubuntu 8.04= top 07-'08 Wine @ ubuntu 8.04= top

Reacties


Door Tweakers user Tomsworld, maandag 28 juli 2008 21:58

Persoonlijk zou ik voor de atom gaan dit moet een wereld van verschil maken, zo veel mogelijk geheugen lijkt me wel nuttig als je enige opslag ssd is wat nog altijd een beperktere levensduur heeft dan een harde schijf.

Maar dit zijn eerder gevoelsmatige uitspraken, dan wetenschappelijk onderbouwde :)

Door Tweakers user TEAMIKKE, maandag 28 juli 2008 22:10

Celeron, goedkoper en qua snelheid ongeveer gelijk. Atom is wel leuk maar enorm overhyped imo. Daarbij komt de slechte leverbaarheid en de marginale snelheidswinst. Enige voordeel is dat ie iets minder warm wordt.

Asus. Acer is goed met een hoop producten maar op laptops links laten liggen. Zie de vele ervaringen met grote notebooks van Acer. Slecht plastic, afwerking enz.

Standaard is genoeg. Heb zelf een EEE pc900 en de CPU nekt je eerder dan je ram.

XP. Xandros vond ik persoonlijk niks. Heb het na 15 min. spelen verwijderd :P

Conclusie: EEEpc900. Terecht nog steeds erg populair en daalt snel in prijs. De andere komen in de buurt maar zijn het toch net niet imo. Ander voordeel is de grote verscheidenheid aan extra accu's verkrijgbaar. Zelf voor €42,- een grotere accu gekocht (10400mah) waarmee ik met gemak 8 uur haal met wifi ed. aan.

Door Tweakers user HendrikN, maandag 28 juli 2008 22:11

Ik zou voor de Acer gaan, voor een netbook is 8gb meer dan voldoende, en het intern geheugen kan je altijd nog (voor een prikkie) uitbreiden toch?

Door Tweakers user RenaldoN, maandag 28 juli 2008 23:33

pricewatch: Acer Aspire One-A150-Ab-1GB

of je kijkt voor deze.

+ Intern geheugen1024 MB
+ Opslagcapaciteit 120 GB
+ ProcessorIntel Atom N270
+ Linux ???


- Iets duurder maar krijg je ook meer.
- Linux ???

Door Tweakers user SpamLame, dinsdag 29 juli 2008 08:44

Let je wel op dat d Acer hleaal uitelkaar moet als je geheugen uit reiden wilt.
Kijk anders even in det ervaringen topic op het forum.
Overigens is 512 genoeg voor htgn j beschrijft, ik heb er hier ook een en het voldoet.

Door Tweakers user fub, dinsdag 29 juli 2008 09:19

Ik kan je niet vertellen dat de een beter is dan de ander.

Ik kan je wel vertellen dat ik zelf een EEEPC heb, model 900, de 20GB Linux variant. Ik heb er zelf Ubuntu 8.04 op gezet met behulp van eeebuntu, en het werkt allemaal perfect. Als je dat Windows-programma via WINE hebt draaien op je Ubuntu desktop, dan zal het met de EEEPC ook wel lukken.
Ik ben heel erg tevreden met mijn subnotebookje. Een beetje op de bank hangen en via wifi internetten gaat perfect, en dat is precies waar ik 'em voor wilde hebben.
Hij gaat ook mee op reis -- voornamelijk om onderweg de foto's van de camera af te halen en met het thuisfront te mailen. Dan wil je echt wel wat ruimte hebben op je SSD! Ja, je kan natuurlijk ook een externe harddisk er aan hangen, maar ja, dan heb je meteen een minder handig geheel.

Hopelijk heb je d'r wat aan.

Door Tweakers user jpm.lensen, dinsdag 29 juli 2008 10:30

Morge Allemaal, heel erg bedankt voor de feedback.
Ik neig, mede naar aanleiding van jullie tips, weer naar de asus. Een aantal dingen werden bevestigd.

Ook heel mooi, dat eeebuntu bestaat. Ga ik ook nog verder uitzoeken!

Is bij de asus geheugen wel makkelijk zelf uit te breiden?

Door Tweakers user wimjongil, dinsdag 29 juli 2008 16:29

De Acer typt wat fijner dan de Asus vind ik (bij de MM stonden ze beiden). Miss kan je wennen aan de (te?) kleine toetsen van de Asus, maar van laptop --> Acer Aspire One is minder groot qua typen dan van laptop --> Asus EEE pc imo.

Voor opslagruimte hoef je het bij een netbook toch eigenlijk niet te doen, dus dan volstaat die 8gb ruim.

voor 50 euro kan je het geheugen ook makkelijk vervangen, en wat SpamLame daarover zegt is volgens mij bij elke laptop zo, dat je je laptop uitelkaar moet halen.

Just my 2 cents ;)

Door Tweakers user TEAMIKKE, dinsdag 29 juli 2008 19:24

Bij de Asus is het een klepje :') Qua opslag: ik heb op mijn 20g pc900 4 voor het OS. De overige 16 voor programma's ed. en ik heb er nog een 8g kaartje in voor muziek. In totaal dus 28g waarvan 24 bruikbaar. Dat is voor mij zat voor onderweg.

Door Tweakers user jpm.lensen, woensdag 30 juli 2008 09:31

bedankt mensen, geheugen bij de asus is volgens mij inderdaad een klepje.
Wat ik ook een mooie tip vond, is eeebuntu, klinkt interessant!

Mocht ik wat gekocht hebben, dan zal ik mijn ervaringen hier zeker bloggen.

Door Tweakers user jpm.lensen, donderdag 31 juli 2008 07:33

Morge mensen,
Ter info, de asus eee pc 900 is besteld.
met een 2Gb geheugen module, die ik er zelf in ga zetten, en ook maar meteen een usb stick van 8Gb gekocht, zodat ik er makkelijk eeebuntu op kan zetten.

Ik hou jullie op de hoogte!

Door Tweakers user Floort, donderdag 31 juli 2008 15:00

Ik zit er zelf ook aan te denken om een Eee PC 900 te kopen, maar uit eigen ervaring heeft het wel 2 mankementen: Xandros, de default Linux distributie, vind ik erg vervelend werken en het toetsenbord is erg klein.

Het eerste is makkelijk te verhelpen door er zelf een ander OS op te zetten (Windows XP/eeebuntu/*BSD/??). Ik verwacht dat Xandros er niet langer dan een uur op zal draaien voordat ik het eraf gooi en OpenBSD installeer.

Het toetsenbord maak ik me meer zorgen over. Ik heb een ongeveer een half uur op een Eee PC gewerkt (vooral in een shell) en het toetsenbord stoorde me een beetje. Mijn handen zijn wel erg groot en misschien kan ik er wel aan wennen na een paar uur typen, maar ik ben wel van plan om een extern toetsenbord en muis aan te schaffen voor de langere sessies.

Door Tweakers user jpm.lensen, donderdag 31 juli 2008 16:31

Bedankt voor de info, in mijn geplande gebruik, ben ik niet van plan er urenlang op te lopen tikken. Meer email checken, en wat browsen. Maar ik ben benieuwd, morgen zou ik hem binnen moeten hebben...

wordt vervolgt......

Ik ben van plan eerst te kijken of ik met Xandros uit de voeten kan, maar eeebuntu klinkt mij ook wel goed in de oren...

Door Tweakers user lekkereloempia, maandag 22 september 2008 15:20

iemand ervaring met het uitbreiden van geheugen van de Acer One? Is dit een ramp of simpel te doen?

Reageren is niet meer mogelijk