Wine @ ubuntu 8.04= top

Door jpm.lensen op vrijdag 11 juli 2008 21:00 - Reacties (11)
Categorieën: energie, ubuntu, Views: 9.031

Na gisteren weer een wat negatieve ervaring met windows vista te hebben gehad, had ik me bedacht, vandaag eens te kijken of ik een windows progje onder ubuntu aan de praat kon krijgen.

Hierbij de achtergrond.
Ik heb sinds 19 mei, 495Wp zonnepanelen op mijn dakje liggen. En hier zit een soladin omvormer bij. Hier zit een pc link interface op, zodat je uit kunt lezen hoeveel kW je van de zon gekregen hebt.

Probleem 1 is dat ik geen eigen laptop heb, met een serieele poort. Dit is ook redelijk uit de tijd, maar wel nodig om met de mastervolt software, de soladin uit te kunnen lezen. Dit heb ik dus opgelost door een usb to serial converter te kopen. De installatie hiervan onder windows, was een redelijke nachtmerrie. Ik denk dat hij iets van 10 minuten bezig is geweest. Maar uiteindelijk werkte het wel onder vista.

Gisteren avond wou ik dus weer de omvormer uitlezen, om te kijken hoe weinig zon er is geweest de laatste tijd. En dat klopte, zoals jullie verderop kunnen zien. Maar gisteren avond kreeg ik steeds een foutmelding van het programma onder Vista, dat de poort bezet was. En ook na een reboot, deed hij het nog steeds niet. Gisteren avond had ik het maar opgegeven.

Vanmorgen vol goede moed nog een keer geprobeerd, en wat schetst mijn verbazing, hij deed het nu wel. Maar omdat ik niet zo tevreden ben over Vista Home Basic, omdat hij gisteren weer updates ging installeren, waarvoor hij bij het uitzetten, dus langer bezig is om de updates te installeren, en bij het aanzetten weer een x keer extra moet rebooten. Ben ik zojuist eens wat verder gaan kijken naar de alternatieven, onder ubuntu. (Kortom, is vrij traag op een sempron 3800 met 3Gb geheugen, ook het normale windows starten, mogelijk heeft mcaffee er ook wat mee te maken)

Door middel van Add/Remove uit het menu heb ik wine toegevoegd. Toen het programma gedownload bij mastervolt . Hierna in een terminal venster geinstalleerd dmv:
code:
1
% wine Soladin_600_Wizzard_1.4.9.exe


Er kwamen in de terminal wel wat foutmeldingen, maar hierna deed hij het wel gewoon. Ik kon het programma starten. Een voorbeeldige installatie.

De volgende stap, was boven de usb to serial aansluiten aan ubuntu, en kijken of hij herkend werd. Dit werd hij dus in 1x, zie onder:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
[ 1720.567676] usb 2-1: new full speed USB device using ohci_hcd and address 2
[ 1720.828261] usb 2-1: configuration #1 chosen from 1 choice
[ 1721.026386] usbcore: registered new interface driver usbserial
[ 1721.027004] /build/buildd/linux-2.6.24/drivers/usb/serial/usb-serial.c: 
USB Serial support registered for generic
[ 1721.027694] usbcore: registered new interface driver usbserial_generic
[ 1721.027698] /build/buildd/linux-2.6.24/drivers/usb/serial/usb-serial.c: 
USB Serial Driver core
[ 1721.043541] /build/buildd/linux-2.6.24/drivers/usb/serial/usb-serial.c: 
USB Serial support registered for pl2303
[ 1721.043605] pl2303 2-1:1.0: pl2303 converter detected
[ 1721.043836] usb 2-1: pl2303 converter now attached to ttyUSB0
[ 1721.043844] usbcore: registered new interface driver pl2303
[ 1721.043863] /build/buildd/linux-2.6.24/drivers/usb/serial/pl2303.c: 
Prolific PL2303 USB to serial adaptor driver


Nu bleek alleen dat ik hem in het windows programma niet kon selecteren, die zag nog geen com poort. Dit is opgelost door de volgende link te maken in .wine/dosdevices:
code:
1
2
3
4
5
6
~/.wine/dosdevices$ sudo ln -s /dev/ttyUSB0 com1
/.wine/dosdevices$ ls -l
total 0
lrwxrwxrwx 1 arl  arl  10 2008-07-11 19:52 c: -> ../drive_c
lrwxrwxrwx 1 root root 12 2008-07-11 20:22 com1 -> /dev/ttyUSB0
lrwxrwxrwx 1 arl  arl   1 2008-07-11 19:52 z: -> /


Toen ik dit gemaakt had, kon ik vanuit de mastervolt applicatie, com1 opgeven, en kon ik het uitlezen. Kortom, mijn eerste echte ervaring met wine is erg positief.
Ik denk dat ik voortaan wel weet, onder welk OS ik mijn omvormer uit ga lezen.

Vista heb ik nu ook puur om er ervaring mee te krijgen.

hierbij het plaatje van de omvormer, onder linux:

Volgende: Dilema asus vs acer / atom vs celeron 07-'08 Dilema asus vs acer / atom vs celeron
Volgende: Ubuntu 8.04 @ hp6715s 07-'08 Ubuntu 8.04 @ hp6715s

Reacties


Door Tweakers user IEF, vrijdag 11 juli 2008 23:24

Nou moet ik ook wel zeggen, aan het plaatje beoordeeld lijkt het me niet echt een hoogstaand stuk software :)

Vrij basis programma dus dat waarschijnlijk met wat simpele serial commands wat data ophaalt.

Toch leuk dat het werkt :-D

Door Tweakers user Le Mol, zaterdag 12 juli 2008 00:36

IEFtm: maargoed ondanks dat het een basic paketeje is, doet die wel directe hardware interactie, communicatie met de seriele poort. Wine heeft die windows API call's dus compleet en sucsevol weten om te zetten naar unix kernel call's. allemaal zonder documentie

Door Tweakers user jpm.lensen, zaterdag 12 juli 2008 10:02

Ook laad dit vrij duidelijk het verschil zien in driver installatie tussen vista en linux.
Op vista stond hij een tijdje te stampen, op linux werkt het gewoon meteen.

1-0 voor linux, zou ik zeggen...

Het is inderdaad geen hoogwaardige applicatie, maar vond het wel grappig dat het zo snel al werkte...

Door Tweakers user mOrPhie, zaterdag 12 juli 2008 12:59

well done d:)b

Wel en oerlelijke applicatie trouwens. :P

Door Tweakers user jpm.lensen, zaterdag 12 juli 2008 15:30

applicatie verdient inderdaad niet de schoonheidsprijs, maar is wel lekker functioneel.
ik gebruik hem alleen maar om die gegevens eruit te halen, zodat ik zelf een overzichtje kan maken

Door Tweakers user H!GHGuY, zaterdag 12 juli 2008 18:11

Ik vind het maar wat zwakke argumenten om van Vista af te raken.
Je hebt blijkbaar liever dat je PC out-of-date is. Ik krijg typisch gewoon een melding wanneer er updates zijn, en installeer die dan ook vrijwel meteen.

En dat je hardware of software van bedenkelijke kwaliteit niet goed draait op Vista is niet de schuld van Microsoft.
Begrijp me niet fout, ik draai zowel de Home Premium variant als Gentoo met dual-boot en werk dagelijks met Linux op het werk, maar ik vind dat mensen Vista maar al te gemakkelijk aan de kant schuiven voor redenen die helemaal niet bij het OS liggen. Ik vind het nog steeds een goed OS met een veel betere veiligheid dan XP.

Anyway, het blijft jou keuze en ik wens je er natuurlijk het beste mee.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 13 juli 2008 01:07

Vraag me af waarom je een usb to serial converter hebt gekocht? Kon je geen seriële poort kopen?
Maar heb je geen aparte kabel nodig om die Soladin aan te kunnen sluiten? Of heb je die zelf 1 gemaakt?

Door Tweakers user jpm.lensen, zondag 13 juli 2008 12:33

Ik ben het niet helemaal met Highguy eens.
De windows software, draait niet onder vista, maar wel onder ubuntu.

Ik zeg alleen maar dat ik vista wat tegen vind vallen, maar ik heb nog gewoon dual boot op de laptop staan. Ik ben er niet echt van onder de indruk, kan wel veilig(er) zijn, maar vind het niet echt snel/ duidelijk/ lekker werken.

ik had verwacht dat windows software, makkelijker/ beter zou draaien op windows, maar dat lijkt in dit geval dus niet waar....

@ pietervs, ik heb een usb to serial converter gekocht, omdat de HP laptop geen serial meer heeft... En het is een laptop, dus dan wordt een serial poort inbouwen wat lastig.... Er is inderdaad een data kabel nodig voor soladin, maar deze heb ik erbij gekocht!

Door Tweakers user NoepZor, maandag 14 juli 2008 09:02

Misschien draait het op XP wel 100% feilloos. Ik zou eerder XP verkiezen boven vista dan Ubuntu. Als je ziet waar je overal dingen aan hebt moeten passen, dat was mij niet gelukt, doe mij maar een wizard interface :)

Door Tweakers user Pietervs, donderdag 17 juli 2008 19:58

@jpm
sorry voor de late reactie, paar daagejs vakantie kwamen ertussen.

Ik ga op zoek naar zo'n kabel, dank voor de info!

Door Tweakers user Mistraller, zondag 3 januari 2010 02:14

Beetje laat maar goed; Ik heb voor linux een script geschreven waarmee je de logging van de soladin kan ophalen, rechtstreeks in een CSV kan laten wegschrijven, RRDtool grafieken kan maken etc.

De USB2Serial converter is PL2303 gebaseerd. Daarvan is de driver al een hele tijd in de linux distributie aanwezig, daarom ging dat in een keer goed.

De datakabel kan je goedkoop zelf maken, maar er zijn ook andere goedkope oplossingen. Binnenkort meer daarover op mijn website.
Leuk om te zien dat je de mastervolt software ook zo draaiende hebt gekregen. Je kan wel meer leuke truukjes toepassen, bv met ser2net je seriele poort via TCP/IP beschikbaar maken. Ergens anders installeer je dan weer een virtual serial compoort driver, en je kan zo praten tegen de echte seriele poort.

Zie verder http://solar.reinieren.net

Reageren is niet meer mogelijk