Ubuntu 8.04 @ hp6715s

Door jpm.lensen op dinsdag 1 juli 2008 00:00 - Reacties (10)
Categorie: ubuntu, Views: 5.129

Afgelopen maandag en dinsdag, 23/ 24 juni, was het dan zover.
Ik ging (een poging doen om) ubuntu 8.04 te installeren op mijn hp compaq 6715s laptop.

ik had hier wat meer info gevonden, en ging aan de slag.

Ik heb de 32 bit versie gebruikt want ik heb de Amd Sempron versie, helaas niet de athlon turion x2. Ondanks de tegenstrijdige berichten op het ubuntuforum, dat je toch de 64 bits versie moest gebruiken.

Na de installer opgestart te hebben met de volgende opties:

code:
1
acpi=off pnpbios=offKon de installatie beginnen.
1 Van de eerste acties was het partitioneren, ik koos voor de Guided optie en heb mijn vista partitie kleiner gemaakt. Dit duurde helaas vrij lang en hij bleef ook vrij lang op 0 % staan... Gelukkig kon ik genoeg geduld opbrengen (redelijk wonder). En ging hij hierna gewoon door.

Toen de installatie klaar was, was het tijd om opnieuw op te starten. Dit liep steeds vast, omdat ik acpi=off en pnpbios=off niet meer ingesteld had... (bleek wat later, werdt dus niet meegenomen door ubuntu installer) Ook ging het de eerste keer met vista starten fout (hij wou de disk nalopen, chkdsk), omdat de partitie verkleint was, ik kreeg alleen een zwart scherm te zien. Maar na een herstart werkte dit ook weer.

Toen ik dit verandert had, werkte het !

Toen ik op mijn ubuntu 8.04 aangelogd was, heb ik als eerste updates gedraaid. Hij was even bezig maar vrij snel was ik weer bij. Na het aanpassen van de menu.lst en opnieuw opstarten, kon ik weer verder gaan.

Als volgende stap heb ik de ATi restriced driver ge-activeerd. En als laatste stap de wireless driver. Ook heb ik visual effect op extra gezet, en ook dat werkt!

Ik tik dit nu draadloos, onder ubuntu 8.04 op de hp compaq 6715s.
Dit was een voorbeeldige installatie, behalve de optie acpi=off en pnpbios=off.
(helaas verloor ik tijdens submitten van deze edit mijn draadloos, dus daar moet ik nog even induiken!)

Ik moet er wel eerlijk bij vermelden, dat de eerste poging, op de maandag avond, wat minder verliep. Omdat ik zelf ati drivers wou installeren, en hiermee had ik dus mijn gdm verpest (grafische omgeving werkte niet meer).

Net ook weer geekbench gedraait, en dat resultaat is sneller als onder vista.

De eerste ervaring is dus erg goed!

Mijn vraag is alleen wat de consequenties van acpi=off kunnen zijn? Volgens mij heeft dat met energiebeheer te maken?

Volgende: Wine @ ubuntu 8.04= top 07-'08 Wine @ ubuntu 8.04= top
Volgende: Zonnepanelen/ subsidie vraagje? 06-'08 Zonnepanelen/ subsidie vraagje?

Reacties


Door Tweakers user PhoenixT, dinsdag 1 juli 2008 00:08

Ik heb zelf een HP Compaq 6715b, met de Turion. Op deze pagina:
https://wiki.ubuntu.com/LaptopTestingTeam/HPCompaq6715b
Staat ook een zeer goede uitleg over de wireless. Aangezien de s dezelfde wirelesskaart heeft kun jij deze ook gebruiken. De methode beschreven in die wiki werkt vele malen beter dan ndiswrapper.

Met de b hoef ik trouwens die bootopties ook niet mee te geven. Verder werkte bij mij Compiz out of the box en kan ik als ik fglrx installeer en compiz-manager zelfs het bekende "cube effect" draaien met reflecties en al.

Ik raad je ook aan om AWN (Max OSX achtige dock) en Screenlets (desktop widgets) te bekijken. Heel mooi en handig! Zitten gewoon in de repositories.

Door Tweakers user Techlek, dinsdag 1 juli 2008 00:16

dpkg-reconfigure xserver-xorg of dpkg-reconfigure gdm als je weer eens vasloopt met X. Gebeurt nog weleens bij updates.

Door Tweakers user jpm.lensen, dinsdag 1 juli 2008 07:37

reconfigure gdm, die wist ik niet meer/ was ik vergeten.
bedankt!

ik zal nog eens naar wireless/ acpi kijken!

Door Tweakers user X-DraGoN, dinsdag 1 juli 2008 09:27

ik draai alleen Ubuntu 8.04, op een vaste pc weliswaar, en had in het begin alleen problemen met geluid. Nadat opgelost te hebben werkt alles als een fluitje van een cent. Meer nog, ik gebruik privé sinds Ubuntu 7.04 geen Windows meer en ik kan ook nog alles doen wat ik wil doen. Mooie post, kan altijd handig zijn voor andere HP Compaq 6xxx gebruikers.

Door Tweakers user mithras, dinsdag 1 juli 2008 10:20

Het is eerder zo dat je bij een driverupdate je xorg sloopt dan dat je gdm eraan gaat. (sudo) dpkg-reconfigure xserver-xorg zal dus eerder handig zijn. Al heb ik het afgelopen twee releases nooit meer hoeven doen.

Acpi is "advanced configuration and power interface" wat het mogelijk maakt om oa te hibernaten en suspenden. Dat gaat dus afaik niet meer werken bij jou :)

Door Tweakers user Cyphax, dinsdag 1 juli 2008 10:36

Ga ook even na of je harde schijf gesloopt wordt door Ubuntu, ik ben zelf in 2 laptops al de schijven kwijtgeraakt toen omdat ik het niet in de gaten had. Na het vervangen ervan was het probleem daar nog steeds, het zorgt er alleen wel voor dat je hd's nog maar een jaartje of 2 meegaan. Er is vrij veel over te vinden en het is ook vrij makkelijk op te lossen, als het ook voor jouw laptop geldt: https://bugs.launchpad.ne...e/acpi-support/+bug/59695

Vreselijk nare bug, dit.

Door Tweakers user Towap, dinsdag 1 juli 2008 15:59

ACPI optie uitschakelen zou als effect moeten hebben dat je niet meer software matig kan kiezen om af te sluiten, in slaapstand gaan of standby activeren. Het kan echter zijn dat je laptop nog apm ondersteunt wat je een aantal functies terug zal geven (als ik mij niet vergis kent apm geen slaapstand nog standby type S3)

Door Tweakers user PaddoSwam, dinsdag 1 juli 2008 16:11

Ik heb zelf een [b]HP dv6132eu[b], Turion 64 X2 TL-50, 2048MB 667MHz, NVidia 430/6150 en kan niet anders zeggen als Ubuntu 8.04 toppie! Echter ben ik geen fan van Ubuntu.

Op wat geklooi na met wireless en 64bits + NVidia drivers en flash (werkt gebrekkig/niet) met 32bits alleen ruzie met de wifi instellingen gehad en toen dat eenmaal werkte was alles toppie, ik had ook nog iets veranderd dat ik hem geforceerd op 800 MHz kon laten lopen (met die standaard taakbalk CPU tool met een unlock of iets)

Wat ik vooral mooi vond is dat de quicktouch toetsen het allemaal perfect deze en scherm brightness etc.

Door Tweakers user PaddoSwam, dinsdag 1 juli 2008 16:12

Oh, ik kreeg het alleen niet voor elkaar om uit slaapstand terug te komen, dan bleef het scherm gewoon zwart.

Door Tweakers user Cyphax, dinsdag 1 juli 2008 17:31

Oh, ik kreeg het alleen niet voor elkaar om uit slaapstand terug te komen, dan bleef het scherm gewoon zwart.
Hibernate en suspend werken inderdaad gewoon nog in veel gevallen slecht. Mijn laptop crasht ook in plaats van dat ie terugkomt uit hibernate. Ik kan er wel mee leven, maar het zou tof zijn als dat ook goed werkt. Op brainstorm.ubuntu.com is het populairste "idee" ook Fix suspend en hibernate, omdat het gewoon slecht werkt momenteel.

Reageren is niet meer mogelijk