Ubuntu 8.10 @eeepc 900 installatie ervaring/ vraagje?

Door jpm.lensen op zondag 11 januari 2009 13:01 - Reacties (6)
Categorieën: netbook, ubuntu, Views: 4.427

Goedendag,

Hierbij, na lange tijd, weer wat ervaringen van mij.
Zoals reeds eerder vermeld, terug te vinden in mijn post history, heb ik een asus eeepc 900. Hier stond in eerste instantie xandros op, en later heb ik er eeebuntu bij gezet. Dit was om te testen. Welnu, ik merkte dat ik nooit meer in xandros zat, en aangezien de 16 gb ssd wat trager is, besloot ik laatst om eeebuntu er opnieuw op te zetten, maar dan nu op de 4 Gb ssd, en dus geen xandros meer.

Dit heb ik laatst gedaan, ik heb gewoon de usb stick met eeebuntu gebruikt (achteraf misschien niet handig, maar dat volgt nog....). En weer gewoon alles geinstalleerd, dit verliep allemaal vlekkeloos. Alleen nu kwam het, ik had nog de versie gebasseerd op 8.04, en wou graag naar 8.10 gaan.

dus ik voer uit:

code:
1
sudo update-manager -ddit ging dus prima, alleen had ik niet genoeg vrije ruimte, ik weet niet exact de getallen meer maar ik kwam 30 mb te kort. Dus ik had 45 mb verwijderd, en start wederom de update-manager -d, wel, tot mijn verbazing, had ik nog steeds ruimte te kort, maar nu iets van 4mb. Dit ging zo nog een paar keer door, uiteindelijk na het verwijderen van openoffice, sun java en de ubuntu documentatie, kon ik door gaan. Ook kreeg ik het idee, dat hij een deel hiervan nu weer geinstalleerd heeft, vind ik niet zo netjes... Uiteindelijk ben ik er wel een halve dag mee bezig geweest, en had dus wel wat korter gekund denk ik....

Het vervelende is nu dus alleen, dat ik eigenlijk meer dan genoeg ruimte had, /home heb ik op de 16 gb ssd staan. Maar deze gebruikt hij dus niet, tijdens een update. Hebben jullie daar misschien nog een oplossing voor? Kun je een deel van de ruimte tijdelijk toewijzen aan de root partitie?

Ook maak ik nog wel eens mee, dat mijn scherm zwart wordt, en als je dan op esc drukt, komt hij weer terug, maar ik weet niet wat dit is? Weten jullie dit?

In de oude situatie, met eeebuntu op de 16 gb ssd, stond hij ook nog wel eens gewoon even stil, dit heb ik tot op heden (even afkloppen), nog niet gezien.

Volgende: Ubuntu 9.04Beta upgrade @eeepc900 ervaringen 04-'09 Ubuntu 9.04Beta upgrade @eeepc900 ervaringen
Volgende: Zonnewinst opbrengst? Soms 0? 09-'08 Zonnewinst opbrengst? Soms 0?

Reacties


Door Tweakers user stereohead, zondag 11 januari 2009 13:10

Hmm, wat heb je verwijderd dan? Misschien wel packages die nodig zijn voor 8.10, en automatisch weer opnieuw geinstalleerd werden, waardoor je dus meer dan 30 mb tekort kwam.

En ja, bij 8.10 hoort ook OpenOffice, dus als je 8.10 installeert komt'ie weer terug.

Door Tweakers user Lima, zondag 11 januari 2009 16:03

dat je scherm zwart wordt is gewoon een stroombesparingsfunctie...
En idd hij installeert al hetgeen jij verwijderd van programma's automatisch opnieuw. Dus je draagt water naar de zee op deze manier. Wat je wel eens kan doen is sudo apt-get autoremove en sudo apt-get clean. Dan verwijderd hij overbdogie packages en verwijderd hij ook de cache. Misschien dat je dan wel geneog ruimte hebt...
Ook is zo een update niet 100% aan te raden, maar normaal moet het wel goed werken.

Door Tweakers user WHiZZi, zondag 11 januari 2009 16:06

Even

code:
1
sudo aptitude clean


runnen van te voren. Die gooit alles .deb-files weg die geinstalleerd zijn en dat scheelt behoorlijk wat ruimte :)

Ik heb mijn eeepc 900 ook van 8.04 naar 8.10 geupdate zonder problemen, maar ik heb dan ook wel een hoop zooi verwijdert die ik toch niet ga gebruiken op de eeePC (Evolution? man-pages?)

Door Tweakers user Demo, zondag 11 januari 2009 18:36

De updater downloadt de packages als ik mij niet vergis in /var, dus als je de 16GB SSD zou mounten als /var, dan kan ie zonder problemen de packages downloaden. Nog makkelijker zou misschien zijn om /var/cache/apt te symlinken naar een map op de SSD.
Wat is trouwens jouw reden om Ubuntu te gebruiken ipv Xandros? Ik zelf gebruik Ubuntu inmiddels ongeveer een half jaar dagelijks op mijn laptop, maar begin steeds meer richting Arch Linux te neigen, omdat Ubuntu nogal veel meelevert en voor mijn gevoel wel heel erg veel dependencies heeft. Arch is juist heel erg kaal, maar heeft wel een prima package manager en is daardoor net zo gebruiksvriendelijk in te richten als Ubuntu. Zie hier voor meer info over Arch op de EEE.

Door Tweakers user jpm.lensen, maandag 12 januari 2009 11:15

Bedankt allemaal voor de tips, ga nog wel wat dingen proberen.
zoals het aptitude clean commando, en de volgende keer misschien het mount van /var/cache/apt op de grote ssd.

Ik gebruik ubuntu, omdat ik daar redelijk wat goede ervaring mee heb, staat ook op 2 andere systemen. En ik vind het fijn werken. Ik weet dat er meer smaken zijn, maar voorlopig erg tevreden met ubuntu.

Volgens mij draai ik nu niet eens meer een "speciale" ubuntu versie voor eeepc. Maar is het de standaard ubuntu 8.10.

Dat vind ik overigens ook wel fijn, dat er elke 6 maanden een update komt.

Maar mijn ervaring dat hij dingen die ik weg gooi (als zijnde hoef ik niet), toch weer gaat installeren klopt dus.

Wat trouwens achteraf logischer had geweest, is om gewoon in 1x 8.10 er op te knallen.

Door Tweakers user jpm.lensen, zondag 18 januari 2009 12:23

de aptitude clean zojuist gedraait, maar niet het effect wat ik gehoopt had:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
arl@arl-eeepc:~$ df -h /
Filesystem      Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1       3.8G 2.5G 1.1G 70% /
arl@arl-eeepc:~$ sudo aptitude clean
[sudo] password for arl: 
Reading package lists... Done
Building dependency tree    
Reading state information... Done
Initializing package states... Done
Writing extended state information... Done
arl@arl-eeepc:~$ df -h /
Filesystem      Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1       3.8G 2.5G 1.1G 70% /


geen verandering dus

ik heb de dim display when idle optie nu uitgezet, kijken of het werkt....

Reageren is niet meer mogelijk