Zonnewinst opbrengst? Soms 0?

Door jpm.lensen op vrijdag 26 september 2008 09:12 - Reacties (14)
Categorie: energie, Views: 6.105

GoedeMorgen Tweakers,

Zoals eerder al hier gemeld , ben ik sinds 19 mei in het bezit van zonnepannelen op mijn dak, in heemskerk.

Dit werkt op zich prima, het heeft tot op heden ongeveer 207kWh opgeleverd. Maar ik zou verwachten dat gemiddeld genomen, je elke dag wel een opbrengst zou moeten hebben. De zon schijnt elke dag. Dat het niet elke dag even veel is snap ik wel.

Hierbij een plaatje van de opbrengsten, zoals ik die tot op heden heb. Je kunt hier het aantal uren zien, en de hoeveelheid energie.
http://tweakers.net/ext/f/VUWa6etRNllmotkXY7FrTFvi/full.png
De brondata hiervan, haal ik door middel van mastervolt applicatie uit mijn soladin omvormer. De brondata (pdf)

Wat ik dus niet snap, is dat soms het aantal uren naar 0 terugvalt.
Ligt dit aan de pannelen, misschien niet helemaal goed, of is het die dag echt zo donker geweest, dat hij er gewoon geen energie van kon maken?

Ook ben ik benieuwd of er een website is, waar je kunt vergelijken, hoeveel iemand anders, in mijn geval in heemskerk, opbrengsten heeft van de zon. Het mooiste zou zijn, als hij dan ook nog dezelfde pannelen zou hebben. Ik vermoed dat dit wel bestaat?

Ik heb advent pannelen, van de actie zonnewinst 2007 bij ons in de regio (beverwijk, heemskerk en velsen geloof ik). Hier linkje naar de flyer.

Volgende: Ubuntu 8.10 @eeepc 900 installatie ervaring/ vraagje? 01-'09 Ubuntu 8.10 @eeepc 900 installatie ervaring/ vraagje?
Volgende: iPhone @2.1 in bezit (niet 3G versie) 09-'08 iPhone @2.1 in bezit (niet 3G versie)

Reacties


Door Tweakers user Boss, vrijdag 26 september 2008 09:20

Ik kan me voorstellen dat de panelen een minimale lichtopval nodig hebben voordat er iets wordt geregistreerd. Als het een bewolkte dag is, en er komt alleen maar een beetje strooilicht door de wolken dan wordt dat misschien niet opgevangen.

Misschien die 0-dagen eens vergelijken met het weer op dat moment?

Door Tweakers user Recursio, vrijdag 26 september 2008 10:25

Kun je de data eens posten? Dan kunnen we leuk met statistiek aan de slag: correlatie tussen zon-uren en kWh bekijken, regressie-analyse, time-series analysis etc. Dan krijgen we vast een beter idee van wat er aan de hand is.

Door Tweakers user Cave_Boy, vrijdag 26 september 2008 17:35

Gebruik je op die momenten zelf niet dusdanig veel stroom dat het inzakt?

En het heeft een werking naar mijn weten nodig dus 1 minuut zon wil niet zeggen dat je direct volle capiciteit hebt... Bewolking etc speelt wel mee.

Door Tweakers user base_, vrijdag 26 september 2008 22:03

Zonnecellen leveren al vrij snel een redelijke opbrengst, wel moet je boven een bepaald (schemer) nivo komen om ook echt stroom te gaan leveren. Op een erg bewolkte dag schijnen die dingen nog tot zo'n 80% te kunnen leveren. Heb je geen detail grafiek van de dagen dat die dips erin zitten?

Door Tweakers user dvdheiden, vrijdag 26 september 2008 23:03

Ik heb hier een volledige database van het KNMI met alle registraties meermaals per dag. Mocht je dus bepaalde dagen weten, kan ik het zo opzoeken voor je.

Door Tweakers user dvdheiden, vrijdag 26 september 2008 23:05

Zie net dat ik die gewoon van de knmi website haal, zie:
http://www.knmi.nl/klimat.../download.cgi?language=nl

Door Tweakers user TD-er, zaterdag 27 september 2008 00:55

Ik denk eerder dat je log-apparaat danwel de software een fout maakt, want zelfs in de winter moet je nog enige opbrengst hebben.
Opvallend is wel dat de opbrengst in kWh dan ook 0 is, wanneer het aantal zonne-uren 0 is, dus ik denk dan eerder aan de meter dan aan de software.

Door Tweakers user Cave_Boy, zaterdag 27 september 2008 12:13

Ik kijk nogmaals naar de graffiek en valt me op dat er 1 lijn (blauwe) gewoon door de 0 heen gaat. Dat zou betekeken dat je zonnecellen stroom gebruiken op dat moment?

Door Tweakers user pinobot, zaterdag 27 september 2008 12:36

IK heb er verders geen verstand van maar hoeveel stroom verbruik de omvormer/meter?
Ik kan me zo voorstellen dat als die 25 Watt per uur verbruikt je op 600 Wattuur per dag komt, als dan de zon niet schijnt kost het je meer stroom dan dat het oplevert..

Door Tweakers user jpm.lensen, zaterdag 27 september 2008 14:49

hoi mensen,
ik zal zo meer details posten, de bron gegevens.
ik heb als controle ook nog een gewone meter, die in het stopcontact zit.
maar het lijkt me niet dat als ik meer gebruik dat de meting dan nul is.

Ook dat hij door de nul gaat, komt volgens mij omdat google docs er een vloeiende lijn van wil maken. Ook heb ik van 29/7 geen data (de historie in de meter is maar 10 dagen, en als je na 11 dagen gaat kijken....

brondata (pdf)

maar ik zou eigenlijk elke dag wel een opbrengst verwachten.

ook is er een verschil, tussen wat de mastervolt meter aangeeft, en wat de analoge meter aangeeft?

Door Tweakers user EDIT, maandag 29 september 2008 08:36

Gaat het om zonnegevoelige panelen, of om lichtgevoelige panelen (geen idee wat officiele term is, maar denk dat het wel duidelijk is wat ik bedoel)? Als het zonnepanelen zijn, en het is die dag bewolkt, heb je (bijna) geen opbrengsten. Bij lichtgevoelige panelen, zul je op zo'n dag wel opbrengsten hebben.

Door Tweakers user jpm.lensen, maandag 29 september 2008 12:30

@EDIT,

ik snap je vraag niet helemaal, ik denk dat het om lichtgevoelig gaat.

Waar het mij om gaat, is dat hij soms 15uur zon meet, maar de opbrengst is dan maar 0,6 kWh bijvoorbeeld.

Wat ik dus graag zou willen weten, is of dit normaal gedrag is, of dat er mogeljk iets stuk/ niet goed zit?

Door Tweakers user EDIT, maandag 29 september 2008 20:05

Naar wat ik heb begrepen over zonnepanelen, heb je eigelijk twee soorten grofweg gezien. Namelijk de zonnepanelen die 'de volle zon' nodig hebben, en die vrijwel niets produceren als het bewolkt is, en je hebt de zonnepanelen die al energie produceren als er ook maar een beetje licht is (bewolkt of niet).
Ik kan mij voorstellen dat jij het eerste type hebt, en dat het die hele dag bewolkt is geweest, of iets in die richting.
Maar ja, als je zegt dat er 15 uur zon is geweest rechtstreeks op die zonnepanelen, dan zou er inderdaad iets mis zijn lijkt mij.

Door Tweakers user JeroenH, vrijdag 30 januari 2009 11:57

Reactie is een beetje laat, maar waarom niet :)

@EDIT: wat jij zegt klopt niet, er zijn geen 'twee soorten panelen'. Alle gangbare typen zonnestroompanelen produceren energie al naargelang de lichtinstraling en dan maakt het niet uit of dat directe zon-instraling is, of diffuus licht bij bewolking. Het kan wél zo zjin dat de betreffde omvormer een bepaalde inschakeldrempel heeft die bij een bepaalde combinatie van omvormer/panelen pas bij wat meer licht overschreden wordt, maar dat lijkt me hier niet het geval.

@arl: bestaat het probleem nog? Wat voor type zonnestroompanelen en omvormer heb je eigenlijk?

Reageren is niet meer mogelijk